Vyzkoušený recept na bezinkový sirup z květů černého bezu, který nejen skvěle chutná, ale má také příznivý vliv na naše zdraví.
až 36 hodin (včetně luhování)
Ingredience
- 30 květů černého bezu
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 80 g kyseliny citronové
Postup
Velké květy černého bezu propereme, dáme do hrnce, nebo velké nádoby s 2 litry vody a necháme 24 – 36 hodin luhovat.
Po uplynutí této doby scedíme přes jemné plátno, přidáme ke “šťávě” cukr, který mícháním a zahříváním důkladně rozpustíme. Přivedeme k varu a cca 5 minut povaříme.
Následně hrnec odstavíme z plotny a po částečném vychladnutí přidáme kyselinu citronovou.
Když hotový bezinkový sirup vychladne, rozlijeme ho do připravených a uzavíratelných lahví, které musí být čisté, uzavřeme a uskladníme nejlépe ve sklepě na temném místě.