Vyzkoušený recept na lahodný bílkový chlebíček s vlašskými ořechy, nejlepší, který jsem zatím vyzkoušela, a vždy se povedl.
60 minut, 8 – 10 porcí
Ingredience
- 160 g medu
- 160 g polohrubé mouky
- 100 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 prášek do pečiva
- strouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
- 8 vajec – bílků
- 1 špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
Postup
V kastrolu nejprve rozpustíme med a přivedeme k varu. V míse smícháme mouku, nastrouhané ořechy, skořici, prášek do pečiva a citronovou kůru.
Z oddělených bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, do něj zašleháme vanilkový cukr a pokračujeme pomalým zašleháváním horkého medu. Následně přimícháme sypkou směs, viz výše, a na závěr přimícháme rozpuštěné vychladlé máslo.
Hotové těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy na chlebíček a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C po dobu zhruba 40 minut.
Upečený bílkový chlebíček necháme ještě 10 minut ve formě, vyklopíme, a když vychladne, můžeme pocukrovat.