Vyzkoušený recept na vynikající boloňskou omáčku z mletého masa, kterou využijeme např. k přípravě boloňských špaget, nebo na lasagne.
60 minut, 4 porce
Ingredience
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové, nebo mix)
- 50 g másla
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 300 g rajčatového pyré
- 200 ml suchého červeného vína
- 3 bobkové listy
- čerstvé nebo sušené oregáno
- sůl
- pepř
- 50 ml mléka
Postup
V hlubší rozehřáté pánvi osmahneme na másle cibulku nakrájenou na drobno s mrkví nastrouhanou na hrubo.
Po chvilce, když se cibulka hezky rozvoní, přidáme mleté maso a restujeme zhruba 5 – 7 minut, dokud se nezačne hezky drobit.
K masu přidáme rajčatové pyré, promícháme, podlijeme suchým červeným vínem a podle chuti osolíme, opepříme a přidáme oregano s bobkovým listem.
Vše promícháme, pánev přiklopíme poklicí a na mírném ohni dusíme zhruba 35 minut za občasného promíchání a podlití vínem.
Ke konci dušení přilijeme mléko, promícháme a ještě 10 minut dusíme. Bobkový list vytáhneme a boloňská omáčka je na světě.
Hotovou boloňskou omáčku využijeme například na boloňské špagety, lasagne, nebo s jinými těstovinami, které preferujeme a máme po ruce.