Vyzkoušený recept na tradiční boží milosti podle babičky z Moravy. Jedná se o masopustní cukroví, které je nejlepší jíst hned po upečení a venku.
40 minut
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 špetka soli
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 2 lžíce bílého suchého vína
- 4 lžíce zakysané smetany
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Postup
Na vále nebo pracovní desce smícháme mouku, cukr a špetku soli.
Přidáme změklé máslo i ostatními ingrediencemi a rukama vypracujeme těsto, které necháme v chladu alespoň hodinu.
Z odpočinutého těsta vyválíme plát o tloušťce zhruba 4 mm a vykrajujeme obdélníky, které ještě 2 – 3x uvnitř prořízneme, ale ne až úplně k okraji.
Připravené boží milosti smažíme zhruba v 1cm vrstvě oleje dorůžova. Při smažení milostí by se měly nafouknout, takže se není čeho leknout.
Hotové boží milosti odkládáme stranou a ještě za tepla je obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkou z 1 vanilkového lusku, nebo vanilkovým cukrem.