Vyzkoušený recept na vynikající bramborák pečený v troubě na plechu. Podle chuti můžeme přidat uzeninu s cuketou nebo i kysaným zelím nahradit tak část brambor.
45 minut, 6 porcí
Ingredience
- 750 g brambor (varný typ C)
- 100 ml plnotučného mléka
- 1 lžíce majoránky
- 4 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- 1 vejce
- podle chuti uzenina na kostičky
Postup
Brambory oškrábeme, opláchneme, necháme okapat a nastrouháme je na jemném struhadle, nejdéle tak, aby byly nudličky co nejdelší, protože těsto potom lépe drží pohromadě.
Z nastrouhaných brambor vymáčkneme přebytečnou vodu a přelijeme je horkým mlékem. Přidáme majoránku, kterou předtím utřeme v ruce (hezky se rozvoní), prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme vejce a rukama lehce promícháme těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu hladké mouky.
Na plech vyložený pečícím papírem a lehce pomazaný olejem rovnoměrně rozprostřeme těsto (tloušťka okolo 5 mm) a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C zhruba na 25 minut.
Výše uvedené bramborové těsto na bramboráky lze jednoduše modifikovat tak, že část brambor nahradíme cuketou, případně i kysaným zelím. Tyto bramboráky můžeme kromě pečení na plechu klasicky usmažit na pánvi s rozpáleným olejem. Smažíme z obou stran dozlatova.