Vyzkoušený recept na vynikající bramboráky se zelím. Pokud máte rádi zelí, tak tuto variantu bramboráků prostě musíte ochutnat. Můžete je smažit, nebo upéct na plechu.
30 minut, cca 12 – 15 bramboráků
Ingredience
- 8 – 10 brambor
- 1 vejce
- 5 lžic polohrubé mouky
- sůl
- pepř
- majoránka
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 sáček kysaného zelí (350 – 500 g)
- olej nebo sádlo na smažení
Postup
Brambory očistíme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokud je v bramborách nadbytek vody, rukou ji z nich vymáčkneme.
K nastrouhaným bramborám přidáme vejce, mouku, sůl, opepříme, osolíme, přidáme majoránku a rozmačkaný, nebo prolisovaný česnek.
Vše promícháme a k bramborové směsi přidáme na závěr ještě na drobno nakrájené kysané zelí zbavené, ze kterého slijeme šťávu. Zbývající šťávy se zbavíme pomačkáním zelí.
Vše opět důkladně promícháme a hotové těsto dáváme pomocí lžíce na rozpálenou pánev s olejem, nebo sádlem. Bramboráky smažíme z obou stran dozlatova a hotové odkládáme na papírové ubrousky, abychom je zbavili přebytečné mastnoty.
Pokud zvolíme místo smažení bramboráků pečení, dáme je na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C po dobu zhruba 25 minut.