Vyzkoušený recept na bramborový guláš s uzeninou podle babičky, který si ale jinak může každý dochutit podle sebe, třeba pálivou paprikou.
40 minut, 4 porce
Ingredience
- cca 10 – 12 brambor (varný typ B/C)
- 300 g uzeniny
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- 1 lžíce majoránky
- 2 stroužky česneku
Postup
Nejprve si připravíme brambory, takže je oškrábeme, opláchneme a nakrájíme například na střední kostičky. Na kostičky nakrájíme také uzeninu.
V hrnci si rozehřejeme sádlo a na něm zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme nakrájenou uzeninu a krátce ji opečeme. Po chvíli zaprášíme mletou paprikou, kmínem a vše promícháme.
Přidáme připravené brambory, zalijeme horkým vývarem, nebo vodou tak, aby byly brambory pod hladinou, zamícháme a vaříme zhruba 15 minut.
Po uvaření můžeme podle potřeby guláš zahustit moukou, případně nějakou tu bramboru rozmačkat a ještě krátce povařit.
Uvařený a téměř hotový bramborový guláš osolíme, opepříme, přidáme mezi prsty protřenou majoránku, rozmačkaný česnek, prohřejeme a můžeme podávat.