Klasický a vyzkoušený recept na lehký bramborový salát s majonézou, který nesmí chybět na vánoční večeři. A jaký salát děláte vy?
Ingredience
- 600 g brambor (varný typ A, nejlépe odrůda Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle)
- 150 – 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 3 čerstvá vejce
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 středně velká cibule
- 4 sterilované okurky
- sůl
- mletý pepř
- lák z okurek (dle potřeby)
Postup
Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka. Brambory vaříme nejlépe den předem, za tepla oloupeme a dáme do chladu. Uvaříme si vejce na tvrdo.
Brambory se zeleninou i vejcem pokrájíme na menší kostičky, přidáme majonézu, hořčici na jemno nasekanou cibulku a okurky pokrájené na kostičky. Podle chuti osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat také lák ze sterilovaných okurek.
Když vše máme v dostatečně velké míse, začneme lehce míchat odspodu nahoru. Aby se vše promíchalo důkladně, ale zároveň abychom brambory nedeformovali a nevznikla spíš kaše. I z tohoto důvodu je lepší s bramborami pracovat za studena.
Hotový bramborový salát je nejlepší nechat odležet v chladu do druhého dne, aby se všechny chutě hezky propojily.