Černý kuba

Vyzkoušený recept na černého kubu z ječných krup, který je ale známý také jako vánoční, nebo prostě houbový. Je to tradiční recept.

60 minut, 4 porce

Ingredience

  • 300 g ječných krup
  • 2,5 lžíce sádla
  • 0,8 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 3 hrsti sušených hub
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrstka sušené majoránky
  • sůl

Postup

Propláchnuté kroupy dáme do kastrolu se lžící rozehřátého sádla, krátce promícháme a zalijeme zhruba necelým litrem vařící vody nebo zeleninového vývaru. Uvaříme kroupy do poloměkka.

V jiném kastrolu rozehřejeme také lžíci sádla a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, houby (přes noc namočené, pokrájené), přidáme kmín a zhruba 12 minut podusíme.

Hotovou houbovou směs promícháme s uvařenými kroupami, rozmačkanými stroužky česneku a mezi prsty utřenou majoránkou.

Trochou sádla vymažeme zapékací mísu nebo nějaký pekáček, rovnoměrně naplníme připravenou kroupovou směsí a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu asi 30 minut.

Líbí se vám "Černý kuba"?



Komentáře