Vyzkoušený recept na černého kubu z ječných krup, který je ale známý také jako vánoční, nebo prostě houbový. Je to tradiční recept.
60 minut, 4 porce
Ingredience
- 300 g ječných krup
- 2,5 lžíce sádla
- 0,8 l vody nebo zeleninového vývaru
- 1 cibule
- 3 hrsti sušených hub
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- 1 hrstka sušené majoránky
- sůl
Postup
Propláchnuté kroupy dáme do kastrolu se lžící rozehřátého sádla, krátce promícháme a zalijeme zhruba necelým litrem vařící vody nebo zeleninového vývaru. Uvaříme kroupy do poloměkka.
V jiném kastrolu rozehřejeme také lžíci sádla a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, houby (přes noc namočené, pokrájené), přidáme kmín a zhruba 12 minut podusíme.
Hotovou houbovou směs promícháme s uvařenými kroupami, rozmačkanými stroužky česneku a mezi prsty utřenou majoránkou.
Trochou sádla vymažeme zapékací mísu nebo nějaký pekáček, rovnoměrně naplníme připravenou kroupovou směsí a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu asi 30 minut.