Vyzkoušený recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor. Tyto knedlíky jsou něco jako noky a výborné se zelím, nebo houbovou omáčkou.
Ingredience
- 750 g brambor (varný typ C, případně B)
- 300 g hrubé mouky
- 2 vejce
- sůl
Postup
Nejprve si oškrábeme a opláchneme syrové brambory. Nastrouháme je na hrubém struhadle do nějaké mísy, přidáme vejce, zasypeme moukou, osolíme a rukama vypracujeme bramborové těstíčko, které necháme v chladu hodinu odpočinout.
Do hrnce dáme vodu, špetku soli a přivedeme k varu. Například do hrnečku si dáme vodu, do které budeme namáčet lžičku při vykrajování “knedlíčků”, aby se nelepily. Velikostně mohou být v průměru okolo 4 cm, ale záleží na nás. Připravíme si knedlíky z jedné poloviny těsta, dáme vařit a přitom můžeme chystat druhou várku.
Knedlíky dáme do vařící vody a jakmile vyplavou na hladinu, sbíráme je sítkem, nebo děrovanou naběračkou. Pokud vytažené knedlíky krátce propláchneme pod studenou vodou vodou (nebo namáčíme s naběračkou na pár vteřin např. do druhého hrnce se studenou vodou), nebudou potom na povrchu takové blátivé a nebudou se lepit.
Chlupaté knedlíky jsou vynikající například s dušeným kyselým zelím, nebo houbovou omáčkou. Někdo říká také střapaté knedlíky, střapáče, nebo klouzáky.