Vyzkoušený recept na výbornou čočku na kyselo podle babičky z moravy, od které jsem si recept opsala. Použít se dá také červená čočka.
45 minut, 4 porce
Ingredience
- 400 g čočky
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- ocet
- sůl
- pepř
Podle chuti
- kousek uzeniny, uzené maso, párky
- 8 vajec
- kyselé okurky
Postup
Podle potřeby čočku rychle přebereme, propláchneme studenou vodou a na hodinu ji necháme namočenou v hrnci
Čočku uvaříme do měkka, trvá to zhruba 20 minut. Přebytečnou vodu slijeme stranou např. do hrnku.
Na dostatečně velké rozehřáté pánvi krátce osmahneme na másle cibuli nakrájenou nadrobno, zaprášíme ji moukou a krátce osmahneme. Po chvíli přidáme zhruba půl hrnku vody z uvařené čočky, zamícháme a přidáme také uvařenou čočku.
Čočku na pánvi promícháme a začneme s postupným dochucováním octem. Osolíme, opepříme, promícháme, odstavíme z plotny a zakryjeme na chvíli poklicí.
Čočku na kyselo podáváme buď s vejcem, nebo třeba s nějakou kvalitní uzeninou podle naší volby a kyselou okurkou.