Odzkoušený recept na cuketovou nádivku, chcete-li žemlovku. Pokud máte rádi cuketu a máte jí bohatou úrodu, nádivka z ní vám přijde určitě vhod.
70 minut, cca 8 – 10 porcí
Ingredience
- 1000 g mladé cukety
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 červená paprika
- 350 g uzeniny / uvařené uzené maso
- 4 vejce
- sůl
- mletý pepř
- tuk
Postup
Neloupanou cuketu zbavenou semínek nastrouháme na hrubo do větší mísy. K cuketě přidáme prolisované stroužky česneku, papriku i uzeninu (můžeme vynechat) nakrájenou na kostičky a oddělené žloutky. Přidáme sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
K cuketové směsi přidáme “gumové” rohlíky pokrájené na kostičky, promícháme a necháme je 15 až 20 minut, aby nasály puštěnou vodu z cukety. Přidáme na kostky pokrájené starší rohlíky, které necháme v cuketové směsi cca 15 minut zvlhnout. Podle potřeby můžeme přidat mléko, pokud jsou nasáté málo. Pokud je naopak směs hodně mokrá, přidáme strouhanku, nebo ještě rohlík.
Na závěr si ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli a vmícháme do směsi, kterou rozlijeme do tukem vymazaného pekáčku, povrch rovnoměrně uhladíme a cuketovou žemlovku (nádivku) dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut dozlatova.