Vyzkoušený recept na domácí hamburger z mletého masa. Doma si můžete udělat také bulky na hamburger i domácí hranolky.
40 minut, 2 porce
Ingredience
- 300 g mletého masa (hovězí)
- sůl
- pepř
- 2 plátky bylinkového másla s česnekem
- 2 hamburgerové bulky (domácí)
- rozpuštěné máslo na potření housek
- domácí dip viz níže
- listy salátu
- 2 plátky čedaru
- 2 rajčata
- 1 lžíce oleje
Domácí dip
- 1 lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky kečupu
- 2 lžičky majonézy (domácí)
Karamelizovaná cibulka
- 1 větší cibule
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce balzamikového octa
Postup
Vychlazené mleté maso osolíme, opepříme. Ruce si namočíme ve studené vodě, maso rozdělíme na poloviny a z každé vytvoříme bochánek. Do každého vložíme kousek bylinkového másla a dáme je zakryté do chladu.
Připravíme si cibulku. Oloupeme, nakrájíme na kolečka a na rozpálené pánvi ji orestujeme dozlatova. Následně ji posypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přilijeme balzamikový ocet, snížíme výkon sporáku a pod poklicí podusíme cca 20 minut.
Než se pustíme do samotného hamburgeru, můžeme se ještě pustit do domácích bulek i hranolků.
Nyní se pustíme do mletého masa. Rozpálíme si na pánvi olej, bochánky mletého masa trochu stiskneme, aby byly placatější, a smažíme je na každé straně zhruba 8 minut.
Bulky, nebo housky rozkrojíme na poloviny, každou potřeme rozpuštěným máslem a rozehřejeme je na pánvi.
Dip si připravíme tak, že všechny ingredience na dip společně promícháme vidličkou v menší misce.
Když máme vše připravené, potřeme oba díly bulek dipem, na spodní díl dáme list salátu, plátky rajčat, maso, čedar a cibulku. Přiklopíme druhým dílem a burger máme hotový.
K hamburgeru s mletým masem se skvěle hodí hranolky a můžeme vše zapíjet třeba domácím ayranem.