Vyzkoušený recept na poctivé domácí hranolky připravené smažením. Skvělá příloha například k domácímu hamburgeru z mletého masa.
50 minut, 4 porce
Ingredience
- 4 větší brambory (varný typ C)
- sůl
- 1 litr oleje (na smažení)
Postup
Očištěné a opláchnuté brambory nakrájíme na hranolky cca 1×1 cm silné a důkladně je propláchneme od přebytečného škrobu.
Hranolky dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byly všechny hranolky potopené, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme cca 10 minut, aby byly opravdu do měkka.
Uvařené hranolky scedíme a opatrně vytáhneme z hrnce na rozprostřenou utěrku a necháme je úplně vychladnout.
V hlubší pánvi ne kastrolu rozpálíme olej, ale aby byl opravdu rozpálený a postupně v něm začneme hranolky prudce smažit zhruba 4 minuty dozlatova. Hotové hranolky skládáme na talíř s papírovými ubrousky, nebo utěrkami, které nasají přebytečný olej.
Křupavé domácí hranolky jsou vynikající například k hamburgeru z mletého masa, nebo jen tak, s domácí majonézou, nebo třeba česnekovým dipem.