Vyzkoušený recept na pravou domácí vanilkovou zmrzlinu. Navíc žádné vážení, protože recept je hrnkový, což je další výhoda.
35 minut
Ingredience
- 1 hrnek čerstvého plnotučného mléka
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 2 hrnky smetany ke šlehání (31%)
- 1 špetka soli
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
Budeme potřebovat hrnek o objemu 250 ml.
V hrnci smícháme mléko, cukr, smetanu (polovinu množství) a špetku soli. Přidáme vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, včetně samotného lusku. Všechno společně prohřejeme tak, aby se cukr důkladně rozpustil, zakryjeme poklicí a dáme stranou ze sporáku na 30 minut.
Rozšleháme si žloutky a pomalu postupně zamícháme do odstáté směsi. Pak dáme zpět na sporák a na mírném stupni zahříváme za neustálého šlehání. Po zhruba 10 minutách a teplotě 80 °C směs odstavíme opět z plotny – měla by nám pěkně zhoustnout.
Takto hotovou směs nalijeme přes sítko do mísy se zbývajícím množstvím smetany a dobře promícháme. Ještě přidáme vanilkový extrakt. Necháme směs vychladnout a pak dáme do chladničky zhruba na 6 – 8 hodin, nejlépe však přes noc.
Druhou polovinu smetany nalijeme do mísy nebo kastrolu a připravíme si nějaké sítko.
Připravíme si zmrzlinovač, vychlazenou směs a podle návodu můžeme připravit domácí vanilkovou zmrzlinu.