Vyzkoušený recept na dukátové buchtičky se šodó (vanilkovým krémem). Jsou vynikající, jako od babičky, nevěříte? Zkuste si je také.
45 minut, 4 porce
Ingredience
Těsto
- 25 g čerstvého droždí (1 kostka)
- 30 g cukru krupice
- 200 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 4 žloutky
Vanilkový krém
- 750 ml čerstvého plnotučného mléka
- 8 žloutků
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový lusk nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
Začneme přípravou kvásku. Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru krupice, promícháme, přidáme čtyři lžíce odstátého mléka, lžíci mouky, promícháme a necháme pod utěrkou vzejít kvásek – cca 10 minut.
Smícháme zbývající mouku, cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. Přidáme rozpuštěné máslo, kvásek, žloutky se zbývajícím mlékem a robotem vypracujeme kynuté těsto.
Hotové těsto dáme na pomoučený vál, nebo pracovní desku, vyválíme od oka stejné válečky a ty rozkrájíme na kostičky. Tvarujeme jednotlivé buchtičky a skládáme je na plech vymazaný, včetně okrajů, olejem. Já dělala buchtičky také tak, že jsem do plechu naskládala rovnou válečky a po upečení je rozřízla na potřebnou šířku.
Buchtičky necháme na plechu ještě zhruba 30 minut kynout a pak je dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 25 minut. Po upečení potřeme máslem.
Než se dukátové buchtičky upečou, připravíme si krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme vnitřek, který dáme i s prázdnými slupkami do mléka. Přidáme ještě dvě lžíce cukru a přivedeme k varu. Pak odstavíme z plotny, necháme 20 minut stát a následně přecedíme do jiného kastrolu.
V míse rozmícháme žloutky se zbývajícím cukrem a pomalu k nim postupně zašleháme připravené vanilkové mléko. Směs vrátíme zpět do kastrolu a pomalu zahříváme. Neustále mícháme do zhoustnutí, zhruba 10 – 12 minut, a hlídáme, aby směs nezačala vařit.
Upečené dukátové buchtičky dáme na talíře a přelijeme je horkým vanilkovým krémem.