Estonský kringel

Vyzkoušený recept na skořicový estonský kringel, neboli skořicový pletenec. Recept skutečně pochází z Estonska a můžete se podívat na video.

90 minut, 1 estonský kringel

Ingredience

Těsto

  • 120 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 g hladké mouky (z toho 1 lžíce na kvásek)
  • 1 špetka soli
  • 30 g másla
  • 1 žloutek

Náplň

  • 80 g másla
  • 6 lžic cukru krupice
  • 3 lžičky skořice

Postup

Do odstátého mléka nadrobíme droždí pokojové teploty, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a následně zaprášíme cca lžící mouky. Přikryjeme například utěrkou a necháme vzejít kvásek během 10 – 15 minut.

Zatím promícháme mouku se špetkou soli, přidáme změklé máslo, žloutek a zbývající cukr. Přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Mísu s hotovým těstem zakryjeme utěrkou a necháme zhruba 1,5 hodiny kynout.

Náplň do estonského kringlu připravíme tak, že do rozpuštěného másla přidáme cukr promíchaný se skořicí a vše smícháme. Než si připravíme těsto, tato směs zatím akorát ztuhne.

Vykynuté těsto prohněteme a na vále, nebo pracovní desce z něj vyválíme tenkou placku silnou maximálně cca 1,5 milimetru a celou ji potřeme připravenou skořicovou směsí (mělo by nám ještě zůstat na dokončení), zarolujeme jako roládu na těsno a potom podélně rozkrojíme na dvě půlky.

Obě poloviny spolu zamotáme a z tohoto pletence potom vytvarujeme věnec. Vzniklá prázdná místa ještě potřeme skořicovou směsí.

Připravený věnec přesuneme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 10 – 15 minut kynout. Následně dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 minut dozlatova.

Video

Líbí se vám "Estonský kringel"?



Komentáře