Vyzkoušený recept na francouzské brambory, které jsou chuťově vynikající, snadné na přípravu a zaručeně zasytí celou rodinu.
75 minut, 6 – 8 porcí
Ingredience
- 1 kg brambor (varný typ A)
- 3 cibule
- 1 lžíce sádla
- 250 g uzeniny, nebo vařeného uzeného masa
- 5 vajec na tvrdo
- sůl
- mletý pepř
Na zapečení
- 3 vejce
- 400 ml smetany (31 %)
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky, nebo kostičky. Cibuli nakrájíme na kolečka, která přepůlíme a na rozpáleném sádle osmahneme dozlatova.
Pekáček vymažeme trochou sádla, vysypeme strouhankou a začneme do něj skládat první vrstvu brambor. Osolíme, opepříme a přidáme uzeninu, nebo uvařené uzené maso na kostičky, uvařené vejce na tvrdo a pokrájené na plátky, cibuli. Naskládáme druhou vrstvu brambor, zopakujeme druhou vrstvu ostatních ingrediencí a zakončíme bramborami (u klasického pekáče to vyjde na 3 vrstvy brambor). Počet vrstev záleží na velikosti pekáče a na tom, jak moc “bohatou” vrstvu děláme.
Takto připravený pekáč s francouzskými bramborami dáme zapéct do předehřáté trouby na 160 °C po dobu 50 minut s tím, že po 10 minutách pečení zalijeme brambory směsí vajec a smetany.