Gratinované brambory jsou úžasnou přílohou třeba k nějakému kousku dobrého masa, ale s klidem se dají jíst i samotné. Zkuste tento skvělý recept.
70 minut, 4 – 6 porcí
Ingredience
- 1500 g brambor (varný typ A)
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 – 4 stroužky česneku
- 150 -200 g tvrdého sýru (ementál, gouda, eidam)
Postup
V hrnci smícháme mléko se smetanou, přidáme stroužky česneku v celku a počkáme, až začne vše lehce vařit.
Než se tak stane, oškrábané a opláchnuté brambory nastrouháme na struhadle na tenké plátky (od oka, tloušťka cca 3 mm).
Když nám to v hrnci začíná vařit, přidáme plátky brambor a za stálého míchání je necháme 3 minuty vařit. Stále zlehka mícháme, aby brambory nikde nepřichytily.
Po třech minutách brambory scedíme, nebo je vytáhneme děrovanou naběračkou a polovinu brambor naskládáme do zapékací mísy. Na první vrstvu brambor nastrouháme polovinu tvrdého sýru a naskládáme druhou polovinu brambor.
Ze směsi mléka a smetany vylovíme česnek a brambory zalijeme. Nesmí ale plavat – lijeme jen tolik, kolik dokážou pohltit.
Nahoru na brambory nastrouháme druhou polovinu sýra a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C. Zapékáme zhruba 40 minut.