Halušky s brynzou

Vyzkoušený recept na slovenské halušky s brynzou a slaninou, které si můžete udělat sami a pokud budete mít dobrou brynzu, lepší jinde neochutnáte.

45 minut, 4 porce

Ingredience

  • 300 g špeku nebo slaniny
  • 600 g brambor (varný typ C)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce (nemusí být)
  • sůl
  • 250 g brynzy

Postup

Nejprve v hlubší pánvi vyškvaříme špek nebo slaninu nakrájenou na kostičky, případně takové menší nudličky – záleží jen na nás.

Brambory oškrábeme, opláchneme a nastrouháme do mísy na jemném struhadle. Necháme chvíli odstát, slijeme přebytečnou vody a přidáme k nim mouku, vejce a sůl.

Vypracujeme rukama bramborové těsto na halušky, které nesmí být příliš tuhé, ale ani příliš husté. Musí být tak akorát, abychom ho mohly snadno protlačit přes síto (nebo haluškovník).

Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu. Ztlumíme, aby voda příliš divoce nevařila, a přes síto začneme do vody protláčet těsto na halušky.

Halušky vaříme zhruba 8 – 10 minut podle jejich velikosti. Po uplynutí této doby by měly halušky vyplavat na hladinu, ze které je sbíráme a dáváme stranou do mísy.

Halušky promícháme s brynzou a posypeme připraveným špekem, nebo slaninou.

Líbí se vám "Halušky s brynzou"?



Komentáře