Houskový knedlík

Vyzkoušený recept na kynuté houskové knedlíky jako od babičky. Udělejte si sami snadno a rychle vynikající knedlíky. Ty kupované už nebudete chtít.

120 minut, 4 porce

Ingredience

  • 200 g bílého pečiva (gumové rohlíky, housky)
  • 20 g droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 250 ml odstátého mléka
  • 500 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli

Postup

Bílé pečivo, ideálně gumové, den až dva staré, nakrájíme na kostičky a krátce opečeme na pánvi.

Do menší misky dáme droždí s cukrem a rozmícháme s trochou mléka. Zaprášíme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.

V míse smícháme mouku, žloutky, sůl, kvásek a zbytek mléka. Vše promícháme a uděláme vláčné těsto, které se nebude lepit. Hotové těsto necháme v míse, zaprášíme trochu moukou a necháme v teple kynout zhruba hodinu.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou promícháme s pečivem na kostičky, uděláme z nich šišky  a necháme ještě chvíli kynout, zhruba 15 minut.

Houskové knedlíky vaříme v osolené vodě v hrnci s poklicí zhruba 30 minut. Ze začátku je sem tam pošťouchneme, aby se nepřilepily k hrnci. Po 15 minutách vaření je otočíme, aby se celé provařily. Do knedlíků zapíchneme na 5 vteřin špejli a pokud je špejle čistá a těsto se na ni nelepí, jsou knedlíky hotové.

Líbí se vám "Houskový knedlík"?



Komentáře