Vyzkoušený recept na kynuté houskové knedlíky jako od babičky. Udělejte si sami snadno a rychle vynikající knedlíky. Ty kupované už nebudete chtít.
120 minut, 4 porce
Ingredience
- 200 g bílého pečiva (gumové rohlíky, housky)
- 20 g droždí
- 1/2 lžičky cukru
- 250 ml odstátého mléka
- 500 g hrubé mouky
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
Postup
Bílé pečivo, ideálně gumové, den až dva staré, nakrájíme na kostičky a krátce opečeme na pánvi.
Do menší misky dáme droždí s cukrem a rozmícháme s trochou mléka. Zaprášíme trochou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek cca 15 minut.
V míse smícháme mouku, žloutky, sůl, kvásek a zbytek mléka. Vše promícháme a uděláme vláčné těsto, které se nebude lepit. Hotové těsto necháme v míse, zaprášíme trochu moukou a necháme v teple kynout zhruba hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou promícháme s pečivem na kostičky, uděláme z nich šišky a necháme ještě chvíli kynout, zhruba 15 minut.
Houskové knedlíky vaříme v osolené vodě v hrnci s poklicí zhruba 30 minut. Ze začátku je sem tam pošťouchneme, aby se nepřilepily k hrnci. Po 15 minutách vaření je otočíme, aby se celé provařily. Do knedlíků zapíchneme na 5 vteřin špejli a pokud je špejle čistá a těsto se na ni nelepí, jsou knedlíky hotové.