Vyzkoušený top recept na hrníčkovou bublaninu s ovocem. Podle chuti a dostupnosti můžete péct různé ovocné bublaniny. Třeba s jahodami, třešněmi, rybízem a tak dále.
50 minut, 1 plech nebo forma na pečení
Ingredience
- 500 g čerstvého ovoce (meruňky, švestky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, třešně, višně…)
- 1/4 másla
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
Postup
Množství ovoce je orientační. Například meruněk bude potřeba 1 kg, rybízu postačí bohatě polovina. Nejprve si tedy očistíme vybrané ovoce, pokud je potřeba a opláchneme. Pokud se jedná o ovoce s peckou, tak vypeckujeme a překrojíme např. meruňky napůl.
Rozpustíme v kastrolku máslo a než se tak stane, promícháme spolu veškeré sypké ingredience. K této směsi přidáme hrnek odstátého mléka, vejce a přilijeme rozpuštěné máslo. Ručně nebo robotem umícháme těsto.
Hluboký plech nebo formu na pečení např. koláče důkladně vymažeme olejem, nebo máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo strouhankou. Těsto rovnoměrně rozlijeme po celé ploše, případně upravíme stěrkou a naskládáme na něj připravené ovoce, které je vhodné trochu přimáčknout do těsta, ale ne moc.
Připravený plech s ovocnou bublaninou dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 35 minut. Ke konci tohoto času už můžeme občas kontrolovat zapíchnutím špejle a pokud se na ni těsto nelepí, bublanina je hotová.