Hrnkový jahodový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou

Vyzkoušený recept na hrnkový jahodový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou. Nemáte jahody? Použijte jakékoliv jiné ovoce!

45 minut, 1 plech 30 x 40 cm

Ingredience

Těsto

  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/2 hrnku oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 600 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce (kiwi, maliny, ostružiny, meruňky, rybíz, ananas…)

Tvarohovo-smetanová náplň

  • 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
  • 360 g zakysané smetany (2 kelímky, 30% a více)

Postup

Použijeme hrnek, který má 250 ml. Kromě plechu 30 x 40 cm můžeme použít kulatou koláčovou formu o průměru 28 cm.

V míse ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme odstáté mléko, mouku promíchanou s práškem do pečiva a na závěr do těsta vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.

Hlubší plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do něj rovnoměrně těsto.

Na těsto naskládáme očištěné a opláchnuté jahody. Pokud jsou menší, necháme vcelku, větší rozkrojíme na poloviny. Lehce je vmáčkneme do těsta.

Náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Nejlépe však cukr se žloutky, smetanu s tvarohem a pak obě směsi promíchat. Hotovou náplň rovnoměrně naneseme na těsto s jahodami.

Jahodový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.

Kromě jahod můžeme použít samozřejmě i jiné ovoce.

Líbí se vám "Hrnkový jahodový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou"?



Komentáře