Vyzkoušený recept na hrnkový jahodový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou. Nemáte jahody? Použijte jakékoliv jiné ovoce!
45 minut, 1 plech 30 x 40 cm
Ingredience
Těsto
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1/2 hrnku oleje
- 4 lžíce mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 600 g čerstvých jahod nebo jiného ovoce (kiwi, maliny, ostružiny, meruňky, rybíz, ananas…)
Tvarohovo-smetanová náplň
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
- 360 g zakysané smetany (2 kelímky, 30% a více)
Postup
Použijeme hrnek, který má 250 ml. Kromě plechu 30 x 40 cm můžeme použít kulatou koláčovou formu o průměru 28 cm.
V míse ušleháme žloutky s cukrem a olejem, přidáme odstáté mléko, mouku promíchanou s práškem do pečiva a na závěr do těsta vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
Hlubší plech vymažeme olejem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do něj rovnoměrně těsto.
Na těsto naskládáme očištěné a opláchnuté jahody. Pokud jsou menší, necháme vcelku, větší rozkrojíme na poloviny. Lehce je vmáčkneme do těsta.
Náplň připravíme smícháním všech ingrediencí. Nejlépe však cukr se žloutky, smetanu s tvarohem a pak obě směsi promíchat. Hotovou náplň rovnoměrně naneseme na těsto s jahodami.
Jahodový koláč s tvarohem a zakysanou smetanou dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 20 minut.
Kromě jahod můžeme použít samozřejmě i jiné ovoce.