Vyzkoušený recept na hrnkový ovocný koláč s drobenkou. Jako ovoce skvěle poslouží jahody, maliny, třešně, rybíz, ale i meruňky, nebo jablka.
45 minut, 1 koláč (forma 28 cm, nebo hlubší plech)
Ingredience
- 1 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 200 ml zakysané smetany
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 750 g ovoce (např. jahody, maliny, třešně, rybíz, ale i meruňky, nebo jablka)
Drobenka
- 6 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
Postup
V míse spolu utřeme vejce s cukrem, přidáme smetanu, mouku promíchanou s práškem do pečiva a vše promícháme.
Hotové těsto vylijeme do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru 28 cm, nebo na hlubší plech a rovnoměrně po celé ploše těsto roztáhneme například stěrkou.
Naskládáme rovnoměrně opláchnuté a osušené ovoce. Pokud je ovoce větší, nakrájíme na poloviny, nebo na kolečka.
Na vrstvu ovoce rozprostřeme rovnoměrně drobenku, kterou rychle vypracujeme rukama (prsty) ze smíchaných sypkých ingrediencí a změklého másla.
Hrnkový ovocný koláč s drobenkou pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut, dokud není drobenka dozlatova.