Vyzkoušený recept na vynikající jahodovou bublaninu. Pokud máte po ruce jahody, ideálně pokud právě rostou, tuto bublaninu musíte udělat.
45 minut, 1 plech nebo koláčová forma
Ingredience
- 350 – 400 g čerstvých jahod
- 3 vejce
- 250 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 220 ml smetany ke šlehání (okolo 33 %)
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Postup
Nejlépe čerstvé a hezky zralé jahody očistíme, pokud je potřeba, opláchneme a necháme oschnout. Podle potřeby můžeme velké jahody rozpůlit.
Promícháme cukry a utřeme s nimi vejce. Přidáme smetanu a prošleháme spolu. Na závěr přidáme smíchanou mouku s práškem do pečiva a upracujeme těsto.
Hlubší plech nebo formu na pečení vymažeme (olej, máslo) a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně vylijeme na plech a případně dorovnáme a uhladíme stěrkou.
Na těsto naskládáme rovnoměrně jahody, které trochu přimáčkneme do těsta. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 35 minut. Jahodovou bublaninu ke konci zkontrolujeme zapíchnutím špejle do těsta. Pokud se těsto nelepí, je bublanina hotová.