Vyzkoušený recept na domácí jahodovou marmeládu, která vám pomůže s úrodou jahod a potěší na snídani nebo svačinu s čerstvým pečivem.
60 minut, cca 500 g jahodové marmelády
Ingredience
- 1 kg čerstvých zralých jahod
- 1 kg cukru krystal
- šťáva z 1 – 2 citronu podle šťavnatosti
Postup
Jahody očistíme, opláchneme a necháme osušit. Do velké mísy jahody skládáme a každou vrstvu posypáváme cukrem – jde o to, aby byly jahody hezky proslazené. Mísu zakryjeme a dáme na noc do chladničky.
Připravíme si sklenice. Opláchneme je teplou mýdlovou vodou, spláchneme, naskládáme na plech a dáme je na 10 minut do trouby předehřáté na 100 °C. Sklenice takto nachystáme těsně před dokončením marmelády, aby byly při plnění ještě teplé.
Jahody s cukrem přendáme do kastrolu, dáme na plotnu a za průběžného míchání přivedeme k varu. Cukr se musí dokonale rozpustit. Přitom z povrchu sbíráme vytvořenou pěnu. Jahodovou směs vaříme tak dlouho, dokud nedosáhne teploty 105 °C.
Jestli je marmeláda hotová poznáme testem tuhosti. Dáme do mrazáku talířek na 15 minut. Pak na něj dáme lžičku marmelády, nakloníme a pokud neztéká, máme hotovo.
Na závěr přidáme ještě šťávu z citronu a pár minut povaříme. Hotovou marmeládu nalijeme do připravených, ještě teplých sklenic tak, aby od okraje byl prostor 1,5 cm. Zavíčkujeme pevně, otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.