Vyzkoušený recept na osvěžující jahodový tatarák. Využijte čerstvých jahod naplno a připravte si tuto vynikající delikatesu třeba se zmrzlinou navíc.
40 minut, 2 porce
Ingredience
- 250 g čerstvých jahod
- 40 ml javorového sirupu
- 50 g cukru krupice
- 50 ml balzamikového octa
- 200 ml vanilkové zmrzliny, ale může být klidně jahodová, nebo jiná
Postup
Očištěné a opláchnuté jahody pokrájíme na malé kousky, dáme do misky a zakapeme javorovým sirupem. Zakryjeme fólií a dáme alespoň na půl hodiny do chladničky.
Balzamikový ocet smícháme v kastrolku s cukrem a přivedeme k varu. Necháme alespoň 3 minuty vařit, aby se množství zredukovalo zhruba na polovinu.
Vychlazené jahody necháme přes cedník okapat (šťávu buď vypijeme, nebo s ní pokapeme palačinky, pokud budeme dělat). Z jahod uděláme na talíři pomocí oválného tvořítka jahodový tataráček, položíme na něj kopeček zmrzliny, pokapeme jahodovou šťávou, ozdobíme balzamikovou redukcí a můžeme podávat.
Zároveň si můžete připravit také vynikající jahodové smoothie.