Vyzkoušený recept na kapustové karbanátky bez masa, volitelně s šunkou. Někdo rád s mletým masem, ale tento recept je bez něj.
90 minut, 4 – 6 porcí
Ingredience
- 1/2 hlávky kapusty (cca 450 g)
- 1 cibule
- 40 g másla
- 100 g šunky nebo uzeného masa
- 2 housky
- 200 ml mléka
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
Kapustu očistíme, opláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka, cca 10 minut.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a krátce ji necháme na rozpuštěném másle zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, nebo uzené maso, promícháme chvíli a dáme stranou ze sporáku.
Housky nebo rohlíky, ideálně gumové, den až dva staré, nakrájíme na menší kusy do misky a zalijeme mlékem tak, aby vše nasály.
Uvařenou kapustu scedíme, nakrájíme nadrobno a dáme do mísy. Ke kapustě přidáme housky zbavené přebytku mléka, nastrouhaný, nebo rozmačkaný česnek, sůl, pepř a směs cibulky s uzeninou. Vše společně důkladně promícháme a v případě potřeby zahustíme strouhankou.
Z kapustové směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme v rozšlehaném vejci, pak ve strouhance a smažíme je z obou stran (cca 3 minuty z každé strany) ve vrstvě rozpáleného oleje a hotové odkládáme stranou, aby z nich okapal přebytečný olej.