Vyzkoušený a velice jednoduchý recept na kefírovou buchtu s čokoládovo-smetanovou polevou. Dopřejte si sladkou domácí dobrotu v podobě vynikající buchty například ke kávě.
50 minut, 1 plech
Ingredience
Těsto
- 350 g polohrubé mouky (nebo 50:50 polohrubá a hladká)
- 125 g cukru krupice
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 500 ml kefírového mléka (např. kefírové mléko z Kunína)
- 200 ml oleje
- 1 vejce
Poleva
- 200 g (ml) zakysané smetany
- 100 g hořké čokolády
Postup
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, kakao a vše spolu promícháme. Do promícháné směsi bez hrudek přidáme kefírové mléko, olej a vejce.
Rukou nebo robotem umícháme těsto, které rovnoměrně vylijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 25 minut.
Když se kefírová buchta upeče a vychladne, připravíme si polevu tak, že rozpustíme čokoládu ve vodní lázni (do většího kastrolu s vodou položíme menší s čokoládou). Následně smícháme rozpuštěnou čokoládu se smetanou a rovnoměrně naneseme na buchtu.