Vyzkoušený recept na osvěžující kiwi řezy se zakysanou smetanou. Kiwi můžete samozřejmě nahradit třeba jahodami, nebo jiným ovocem.
60 minut, 1 plech
Ingredience
Piškotové těsto
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 2 lžíce mléka (podle potřeby)
- 1 prášek do pečiva
Smetanová náplň
- 200 g smetany ke šlehání (1 kelímek)
- 400 g zakysané smetany (2 kelímky)
- 1 vanilkový cukr
- 3 kiwi
Pudingová poleva
- 300 ml vody
- 50 g cukru krupice
- 200 ml sirup s příchutí kiwi
- 1 sáček vanilkového pudingu
Postup
Nejprve v míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme olej a postupně přimícháváme směs mouky s práškem do pečiva. Pokud bude potřeba, přidáme mléko a umícháme těsto.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta.
Hotové těsto nalijeme do hlubšího plechu vymazaného olejem a vysypaného hrubou moukou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme zhruba 35 minut.
Náplň uděláme tak, že smícháme obě smetany s vanilkovým cukrem a rozetřeme na upečené, ale již vychladlé těsto.
Oloupeme a opláchneme kiwi, nebo případně jiné ovoce, nakrájíme na kolečka a naskládáme na smetanovou vrstvu.
Už zbývá pouze poleva. Pokud bychom ji chtěli obejít, což není problém, protože kiwi je dost výrazné, můžeme udělat pouze želatinu s trochou kiwi sirupu a vršek řezů přelít. Pokud budeme dělat polevu s pudingem, pak si v kastrolu smícháme vodu, cukr, sirup, přidáme vanilkový puding a vaříme, dokud poleva nezhoustne. Polijeme připravené řezy, uhladíme a dáme důkladně vychladit.