Vyzkoušený recept na vynikající, krémovou polévku z cukety. Pokud máte cukety dostatek, využijte ji naplno i díky tomuto receptu.
60 minut, 6 porcí
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plátek másla
- 3 – 4 cibule šalotky
- 1 kg cukety
- snítka oregana
- 600 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý pepř
- 300 ml smetany ke šlehání (31% a více)
Postup
Olej s máslem rozpálíme v hrnci, přidáme šalotky (případně menší cibule) a jakmile se rozvoní a budou lehce dozlatova, přidáme oloupanou cuketu zbavenou vnitřku se semínky a pokrájenou tak, aby se vešla do hrnce a byla potom potopená. Přidáme snítka oregana a zhruba 10 minut cuketu opékáme a stále mícháme.
Přidáme zeleninový vývar a cuketu povaříme zhruba 40 minut, aby byla do měkka.
Když se cuketa uvaří, ponorným mixérem ji v hrnci rozmixujeme dohladka. Dobrý postup je ten, že cuketu rozmixujeme zvlášť a pak vrátíme do hrnce. Ještě promixujeme, přidáme smetanu, dochutíme a po prohřátí máme cuketovou polévku hotovou.