Vyzkoušený sezónní recept na nejlepší krémovou dýňovou polévku z hokaida. V hlavní roli je oblíbená dýně hokkaidó. Polévka chutná i dětem!
40 minut, 4 porce
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plátek másla
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 dýně hokaido (hokkaidó)
- 2 lžičky kari
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl
Postup
V hrnci rozehřejeme olivový olej s plátkem másla a krátce osmahneme najemno nakrájenou cibuli.
Když cibulka zesklovatí, přidáme stroužky česneku nakrájené kolečka a najemno nastrouhaný zázvor. Za občasného promíchání krátce osmahneme a zatím připravíme hokaido dýni.
Hokkaidó opláchneme, rozřízneme na poloviny, vydlabeme například lžící vnitřek, opláchneme a nakrájíme na menší kostičky. Dýni dáme do hrnce, přidáme kari, promícháme a necháme chvíli, cca 5 minut dusit.
Po chvíli přidáme do hrnce vývar, přiklopíme a vaříme zhruba 15 minut, aby byla dýně do měkka. Následně hrnec odstavíme z plotny a ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu, promícháme, osolíme a pod poklicí ještě chvíli prohřejeme na již vypnutém sporáku.