Kdo by neznal Honzovy buchty s tvarohovou, nebo povidlovou náplní, případně marmeládou. Nejlepší jsou podle tohoto receptu.
60 minut, 1 plech
Ingredience
- 1 kvasnice (42 g)
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 špetka soli
- 100 g oleje
- 3 žloutky
- 200 ml teplého mléka
- 200 g rozpuštěného másla, nebo 150 ml oleje na polití před pečením
Postup
Nejprve si zaděláme na kvásek. V misce nebo hrnku smícháme kvasnice s krupicovým cukrem a promícháme tak, aby vznikla kašička. Zalijeme polovinou teplého mléka (100 ml), promícháme a posypeme lžící polohrubé mouky. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (cca 15 až 20 minut), který následně použijeme.
Jdeme na těsto. Do mísy dáme mouku, cukr, špetku soli a promícháme. Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého nalijeme olej, přidáme žloutky, mléko a přidáme hotový kvásek.
Vařečkou vše důkladně promícháme a vypracováváme neustálým mícháním poctivé těsto. Obracíme a promícháváme důkladně, abychom do těsta dostali co nejvíce vzduchu. Vypracované kynuté těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba na dvojnásobek původní velikosti.
Podle chuti a toho, co máme po ruce, můžeme udělat tvarohovou náplň, nebo použít povidla či marmeládu. Tvarohovou náplň uděláme tak, že 250 g tvarohu (v kostce, ale případně i ve vaničce) smícháme s jedním vanilkovým cukrem a žloutkem. Podle chuti můžeme dosladit a přidat rozinky.
Nakynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku o výšce zhruba 1 cm. Obdélník rovnoměrně rozkrájíme na stejně velké čtverce (cca 5×5 cm – záleží na nás), ale můžeme si také uždibovat potřebné množství těsta a na pomoučeném vále rovnou plnit a balit. Na každý čtvereček těsta dáme náplň tak, abychom bez potíží zabalili. Spojíme jednotlivé rožky a uzavřeme. Jednotlivé Honzovy buchty skládáme na hlubší plech o rozměru zhruba 28×20 cm vedle sebe. Plech není potřeba vymazávat a ani nevadí, pokud zůstane část plechu prázdná.
Buchty necháme na plechu pod utěrkou ještě chvíli kynout. Následně je polijeme zhruba 150 ml rozpuštěného másla nebo oleje a dáme do předehřáté trouby na 180 °C péct zhruba 20 – 25 minut. Upečené buchty by měly být všechny hezky dohněda.
Hotové kynuté buchty necháme vychladnout, pocukrujeme a můžeme se do nich pustit.