Vyzkoušený recept na vynikajícího lososa s citronovou omáčkou a kapary. Volitelně také s čerstvým špenátem. Výborná kombinace, kterou musíte zkusit.
30 minut, 2 porce
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 2 filety lososa s kůží (350 – 400 g)
- 1 plátek másla
- 300 g listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce kaparů
- 100 ml smetany na vaření (12%)
- 1/2 citronu k podávání
Postup
V pánvi rozehřejeme olej a na něm opékáme osolené a opepřené filety lososa z každé strany zhruba 4 minuty. Nejprve opékáme stranu s kůží.
Pokud budeme dělat také špenát, začneme zároveň s lososem. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a přidáme špenát s rozdrceným česnekem. Osolíme, opepříme, hezky promícháme a dusíme pod poklicí zhruba 4 – 5 minut.
Hotového lososa dáme na chvíli pryč z pánve, nebo rovnou na předehřáté talíře. Do této pánve přidáme šťávu z citronu, promícháme a přidáme kapary se smetanou. Vše krátce prohřejeme, promícháme a případně ještě dochutíme solí a pepřem.
Pokud jsme dělali špenát, tak nejprve dáme na talíř špenát, na něj položíme lososa a přelijeme omáčkou s kapary. Podáváme s bramborovou kaší, nebo třeba nějakým čerstvým zeleninovým salátem.