Vyzkoušený recept na vynikající makový koláč, jehož základem je kromě dobrého těsta také maková náplň s poctivou drobenkou navrch.
70 minut
Ingredience
Těsto
- 275 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 špetka soli
- 150 g měkkého tvarohu z vaničky
- 5 lžic mléka
- 5 lžic oleje
Maková směs
- 200 g mletého máku
- 300 ml plnotučného mléka
- 25 g másla
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 1 lžíce vanilkového pudingu
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce
Drobenka
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g cukru moučka
- 150 g másla
Postup
Nejprve začneme makovou náplní – směsí a to tak, že mletý mák zalijeme mlékem, přidáme máslo, oba cukry, citronovou kůru a přivedeme k varu. Pak vaříme zhruba 10 minut a občas mícháme.
Smícháme vanilkový puding s trochou mléka a přimícháme vejce. Tuto směs přidáme k makové směsi, promícháme a necháme přejít varem. Hotovou makovou směs odstavíme ze sporáku a necháme chladnout.
Těsto uděláme tak, že smícháme v míse všechny sypké ingredience, promícháme je a přidáme tvaroh, mléko a olej. Umícháme hladké těsto, které vyválíme tak, aby se vešlo na plech vyložený pečícím papírem. Těsto můžeme rovnou vyválet na pečící papír.
Na těsto následně naneseme makovou směs a posypeme drobenkou, kterou rychle vypracujeme rukama z mouky, cukru a másla.
Makový koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150 °C a pečeme zhruba 40 minut.