Vyzkoušený recept na vynikající mrkvový dort s přezdívkou “mrkváč”. Kdo by to byl řekl, že mrkev v dortu. Je vážně skvělý.
120 minut, 1 dort o průměru 22 cm
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 400 g cukru krupice
- 1 kypřící prášek
- 220 g vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 2 špetky mletého muškátového oříšku
- 1 špetka soli
- 200 ml zakysané smetany
- 3 vejce
- 250 ml oleje
- nastrouhaná pomerančová kůra z 1/4 pomeranče
- 600 g mrkve
- Čokoládová poleva, nebo jiná podle chuti
Postup
V míse spolu smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, nasekané, nebo na hrubo namleté vlašské ořechy, skořici, muškátový oříšek a sůl.
V jiné míse smícháme zakysanou smetanu, vejce, olej a nastrouhanou pomerančovou kůru z opláchnutého pomeranče. Společně vše ušleháme a vmícháme do sypké směsi.
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do těsta.
Vymažeme olejem a vysypeme moukou, nebo třeba strouhaným kokosem dortovou formu o průměru 22, případně 24 cm. Nalijeme do ní těsto a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 90 minut, ve druhé polovině pečení občas zkoušíme špejlí, a pokud se těsto nelepí, “mrkváč” je hotový.
Hotový mrkvový dort můžeme již podle své fantazie a chutí vylepšit čokoládovou, nebo jinou polevou, případně ozdobit ovocem a šlehačkou. Dort můžeme také rozříznout a uvnitř namazat nějakou dobrou marmeládou.