Vyzkoušený recept na lahodnou a poctivou okurkovou omáčku, která nemá chybu a dostane vás. Buďte omáčkovým mistrem!
40 minut, 4 porce
Ingredience
- 1 plátek másla (1 cm)
- 2 rovné lžíce hladké mouky
- 600 ml hovězího vývaru
- 8 kyselých okurek
- sůl
- pepř
- lák z okurek na dochucení
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup
V kastrolu rozpustíme máslo, a když začne bublat, přidáme mouku. Zhruba 2 minuty mícháme, aby mouka zpěnila a vznikla světle zlatá jíška, základ pro okurkovou omáčku.
Následně začneme přilévat hovězí vývar ve třech krocích a přitom neustále mícháme. Přivedeme k varu a od té chvíle necháme pozvolna probublávat zhruba 20 minut. Občas promícháme, aby se nám omáčka nezačala přichytávat.
Připravíme si kyselé okurky. Ty škrabkou oloupeme a zbavíme jejich hrbolaté slupky, nakrájíme na co nejmenší kostičky a v kastrolku je na troše másla pozvolna podusíme pár minut.
Provařenou omáčku scedíme od případných hrudek, přidáme okurky, osolíme, opepříme, dochutíme lákem z okurek a vmícháme smetanu na zjemnění, která okurkovou omáčku zároveň trochu zředí, pokud by byla hustější.