Vyzkoušený recept na vynikající ořechové rohlíčky s náplní – cukroví, které je tolik oblíbené, s ořechy a navíc není tento recept vůbec složitý.
40 minut, 36 – 48 rohlíčků
Ingredience
Těsto
- 1 kostka droždí (22 g)
- 3 lžíce cukru krupice
- 6 lžic mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky (z toho 1 lžíce na kvásek)
- 250 g tuku na pečení
- 1 vejce
- 1 špetka soli
Ořechová náplň
- 250 g vlašských ořechů
- 200 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
Postup
Nejprve necháme vzejít kvásek tak, že droždí s cukrem rozetřeme v malé misce na kaši. Přidáme vlažné mléko, lžíci mouky, promícháme a necháme 10 minut stát.
K hotovému kvásku přidáme mouku, rozpuštěný vychladlý tuk, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout, dokud nepřipravíme ořechovou náplň.
Ořechovou náplň připravíme tak, že k nahrubo namletým nebo nasekaným vlašským ořechům přidáme mléko, cukry, rum, přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. Pak odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů, každý vyválíme na kulatou placku o tloušťce zhruba 2 – 3 mm a placky rozřízneme na 6 trojúhelníků. Na každý dáme lžičku ořechové náplně a zamotáme jako rohlík od širokého konce ke špičce.
Připravené rohlíčky s ořechovou náplní skládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba 20 minut dozlatova.