Vyzkoušený recept na lahodnou a osvěžující ořechovo-pomerančovou bábovku, která je svou chutí příjemně jiná, než jsme zvyklí u klasické bábovky.
90 minut, 1 bábovka
Ingredience
Bábovka
- 200 g másla
- 220 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 vajec
- 1 pomeranč
- 200 g mletých vlašských ořechů, nebo jiných
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky drceného anýzu
- 120 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
Sirup na polití bábovky
- 2 – 3 lžíce medu
- šťáva z 1 pomeranče
Postup
V míse spolu ušleháme změklé máslo a směs obou cukrů do hladké pěny.
Přidáme oddělené žloutky, nastrouhanou kůru z umytého pomeranče (později z něj vymačkáme šťávu na sirup), dále směs nastrouhaných ořechů, skořice, anýzu, mouky a prášku do pečiva.
Vše společně promícháme a nakonec přimícháme tuhý sníh, který vyšleháme z bílků a špetky soli a lehce promícháme.
Hotové těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou vymažeme například olejem a vysypeme hrubou moukou. Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 50 minut. Ke konci pečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle a pokud se těsto nelepí, bábovka je upečená.
V nějakém menším kastrolu smícháme med s pomerančovou šťávou a za neustálého míchání povaříme zhruba 2 minuty. Hotovým sirupem pokapeme hotovou vyklopenou bábovku.