Ořechový koláč

Vyzkoušený recept na výborný ořechový koláč, který si určitě oblíbíte vy i vaše děti. Skvělý ke kávě i čaji na svačinku.

50 minut, 1 koláč (cca 22 cm průměr)

Ingredience

Těsto

  • 100 g másla
  • 85 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 180 g hladké mouky
  • 1 špetka soli

Ořechová náplň

  • 240 g cukru krupice
  • 80 g medu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml smetany
  • 20 g másla
  • 180 g nasekaných vlašských ořechů

Postup

Změklé máslo ušleháme krátce s cukrem a žloutkem, aby se vše spojilo. Přidáme mouku se špetkou soli a vypracujeme těsto, které dáme do chladu odpočinout.

Zatím si připravíme ořechovou náplň. Do kastrolu dáme 120 g cukru, 40 g medu, šťávu z citronu a za stálého míchání necháme lehce zkaramelizovat.

V druhém kastrolu svaříme smetanu, 120 g cukru, 40 g medu a rozmícháme máslo. Tuto směs přidáme do prvního kastrolu, vše promícháme a přivedeme k varu. Když začne vařit, odstavíme z plotny, přidáme mleté vlašské ořechy, promícháme a necháme vychladnout.

Odležené těsto rozdělíme na poloviny, jednu o něco větší. Větší polovinu těsta vyválíme do kulata tak, aby velikostí přesahovala průměr formy. Formu i její okraje vymažeme máslem a vyložíme vyváleným těstem tak, aby byly na výšku cca 1 – 1,5 cm vyložené i okraje.

Na těsto naneseme rovnoměrně vychladlou ořechovou náplň a přikryjeme menší plackou, kterou si vyválíme z menší poloviny těsta. Lehce těsto na náplň přitiskneme a potřeme rozšlehaným žloutkem.

Ořechový koláč s náplní dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut dozlatova.

Líbí se vám "Ořechový koláč"?



Komentáře