Vyzkoušený recept na výborný ořechový koláč, který si určitě oblíbíte vy i vaše děti. Skvělý ke kávě i čaji na svačinku.
50 minut, 1 koláč (cca 22 cm průměr)
Ingredience
Těsto
- 100 g másla
- 85 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 180 g hladké mouky
- 1 špetka soli
Ořechová náplň
- 240 g cukru krupice
- 80 g medu
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 ml smetany
- 20 g másla
- 180 g nasekaných vlašských ořechů
Postup
Změklé máslo ušleháme krátce s cukrem a žloutkem, aby se vše spojilo. Přidáme mouku se špetkou soli a vypracujeme těsto, které dáme do chladu odpočinout.
Zatím si připravíme ořechovou náplň. Do kastrolu dáme 120 g cukru, 40 g medu, šťávu z citronu a za stálého míchání necháme lehce zkaramelizovat.
V druhém kastrolu svaříme smetanu, 120 g cukru, 40 g medu a rozmícháme máslo. Tuto směs přidáme do prvního kastrolu, vše promícháme a přivedeme k varu. Když začne vařit, odstavíme z plotny, přidáme mleté vlašské ořechy, promícháme a necháme vychladnout.
Odležené těsto rozdělíme na poloviny, jednu o něco větší. Větší polovinu těsta vyválíme do kulata tak, aby velikostí přesahovala průměr formy. Formu i její okraje vymažeme máslem a vyložíme vyváleným těstem tak, aby byly na výšku cca 1 – 1,5 cm vyložené i okraje.
Na těsto naneseme rovnoměrně vychladlou ořechovou náplň a přikryjeme menší plackou, kterou si vyválíme z menší poloviny těsta. Lehce těsto na náplň přitiskneme a potřeme rozšlehaným žloutkem.
Ořechový koláč s náplní dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 30 minut dozlatova.