Vyzkoušený recept na ovocné kynuté knedlíky, které si můžete udělat s jahodami, meruňkami, švestkami, nebo jiným ovocem.
70 minut, 4 porce
Ingredience
Těsto na knedlíky
- 500 – 750 g čerstvého ovoce (meruňky, švestky, jahody…)
- 500 g polohrubé mouky
- 1 zarovnaná lžíce cukru krupice
- 20 g kvasnic
- 400 ml mléka
- 1 žloutek
- 1 špetka soli
Dokončení
- měkký tvaroh, nebo tvaroh na strouhání
- 125 g másla na přelití
Postup
Kynuté knedlíky začneme kváskem a to tak, že do mísy ve které budeme dělat těsto, dáme mouku, uděláme důlek, do něj dáme lžičku cukru, polijeme trochou mléka, rozdrobíme kvasnice a zaprášíme lžící mouky (použijeme tu v míse). Zakryjeme mísu utěrkou, dáme do tepla a necháme vzejít kvásek.
K hotovému kvásku přilijeme zbytek mléka smíchaným se žloutkem, přidáme špetku soli a vařečkou nebo robotem s hnětacími háky vypracujeme hladké a pružné těsto, které zakryjeme a necháme zhruba 30 minut kynout.
Než těsto nakyne, připravíme si ovoce, které opláchneme a případně můžeme zbavit pecek a jiných nežádoucích stopek.
Vykynuté těsto na ovocné knedlíky propracujeme krátce rukama a rozválíme na placku o tloušťce okolo 6 mm. Rozkrájíme na menší čtverce o takové velikosti, abychom do nich zabalili požadované množství ovoce. Knedlíky skládáme na vál otočené stranou se spojem dolů a necháme je ještě chvíli kynout.
Knedlíky vaříme zhruba 8 minut (podle velikosti) na mírném plameni pod poklicí, aby voda jen lehce vařila – pobublávala. Následně je vytahujeme a propíchneme, aby z nich unikla pára.
Na hotové knedlíky můžeme dát tvaroh z vaničky, případně nastrouhaný, pocukrovat a přelít máslem.
Můžete vyzkoušet také recept na ovocné tvarohové knedlíky.