Vyzkoušený recept na vynikající pečené kuře s citronem. V kombinaci se slaninou, česnekem a bylinkami je kuře fakt vynikající.
120 minut, 6 porcí
Ingredience
- 1,5 kuřete (1 celé a 2 čtvrtky)
- 3 citrony
- 2 česneky
- 150 g anglické slaniny
- 1 hrst snítek čerstvého tymiánu
- 1 plátek másla
- sůl
- pepř
Postup
Kuře dobře opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme zvenku i zevnitř. Dutinu naplníme jedním rozkrojeným citronem, polovinou tymiánu a 6 stroužky česneku.
Kuře a čtvrtky dobře omyjeme a osušíme. Důkladně osušíme i dutinu kuřete. Kuře a čtvrtky osolíme a opepříme. Osolíme a opepříme také dutinu kuřete. Naplníme ji jedním rozkrojeným citronem, půlkou tymiánu a asi 4 stroužky česneku.
Do pekáče, nebo hlubokého plechu naskládáme plátky slaniny a na ně kuře položíme. Přidáme ostatní citrony rozkrojené na poloviny a zbývající nakrájené stroužky česneku z prvního česneku. Stroužky z druhého česneku prolisujeme a potřeme kuřecí maso.
Přidáme zbytek tymiánu, podlijeme vodou a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 40 minut. Potom pekáč nebo plech s kuřetem zakryjeme alobalem, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Pak alobal odstraníme a pečeme ještě 20 minut. Nezapomeneme kuře polévat výpekem.
Upečené kuře necháme alespoň 10 – 15 minut po vytažení z trouby odpočinout a můžeme podávat.