Vyzkoušený a srozumitelný recept na klasické pečené kuře s nádivkou, které nikdy neomrzí a recept si můžete libovolně přizpůsobit podle sebe.
100 minut, 4 porce
Ingredience
Kuře
- 1 celé kuře
- 125 g másla
- sůl
- pepř
Nádivka
- 400 g bílého pečiva (1 – 2 dny staré, gumové)
- 100 – 150 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- 2 hrstky nasekané petrželky
- 1 hrstka mandlí (mleté nahrubo)
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl
- pepř
Postup
Celé kuře důkladně opláchneme, osušíme, nebo necháme okapat. Osolíme a opepříme zvenku i zevnitř a pod kůži na prsíčkách dáme tenké plátky másla. Co zůstane, tak dáme na kuře.
Nádivku připravíme tak, že bílé pečivo (housky, rohlíky) nakrájíme na kostičky, které dáme do větší mísy. přidáme nasekanou petrželku, nahrubo mleté mandle, nastrouhanou kůru z citronu a špetku muškátového oříšku. Vše lehce promícháme.
Odstáté mléko smícháme se žloutky a polijeme obsah v míse. Než mléko vsákne do pečiva, ušleháme si z bílků a špetky soli tuhý sníh, který následně přimícháme k ingrediencím v míse a vznikne nám požadovaná nádivka.
Namočíme si ruce a nádivkou naplníme kuře. Otvor zajistíme buď špejlemi, nebo zavážeme provázkem. Kuře s nádivkou dáme do hlubokého plechu, nebo pekáčku, podlijeme trochou vody, přidáme na něj zbylé plátky másla.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu zhruba 75 minut. Průběžně poléváme šťávou, aby se kuře příliš nevysoušelo. Pokud by se začala kůžička připalovat, zakryjeme kuře alobalem.
Pokud bylo nádivky víc, než se vešlo do kuřete, uděláme z ní menší jako by knedlíčky a dáme péct ke kuřeti.