Pistáciový dort

Vyzkoušený recept na vynikající pistáciový dort, ve kterém použijeme opravdu pistácie skrz na skrz a ne pouze pistáciový puding.

75 minut, 1 dort (forma průměru 24 cm)

Ingredience

Celkem budeme potřeboval necelých 300 g jader pistácií natural (koupit zde).

Dortový korpus

  • 100 g hrubě mletých jader pistácií natural
  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 180 g másla
  • 80 g bílé čokolády
  • 3 vejce
  • 80 g cukru
  • 150 ml zakysané smetany

Pistáciová náplň – krém

  • 75 g mletých jader pistácií natural
  • 350 g mascarpone
  • 3,5 lžíce cukru moučka
  • 200 ml smetany ke šlehání

Dozdobení dortu

  • 300 g marmelády (podle chuti)
  • 100 g nasekaných jader pistácií natural

Postup

Jádra pistácií pomeleme na jemnou moučku a promícháme s moukou, práškem do pečiva a sodou.

V kastrolu rozpustíme máslo, dáme stranou ze sporáku a přidáme bílou čokoládu, kterou v másle rozpustíme a důkladně promícháme.

V jiné míse ušleháme vejce s cukrem do pěny a k této přišleháme směs čokolády a másla, následně smetanu a nakonec sypkou pistáciovou směs. Mícháme pomalu, abychom nepřišli o pěnovou konzistenci těsta.

Těsto nalijeme do formy, kterou vymažeme máslem, nebo olejem a vysypeme hrubou moukou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 35 minut. Ke konci vyzkoušíme zapíchnutím špejle a pokud se těsto nelepí, máme dortový korpus hotový.

Pistáciový krém připravíme tak, že na jemno mleté pistácie promícháme s cukrem a vyšleháme spolu s mascarpone. Pak přidáme vychlazenou smetanu a došleháme na pevný pistáciový krém.

Pistáciový korpus rozřízneme na poloviny a na jednu polovinu rozetřeme marmeládu a na ni polovinu množství pistáciového krému (marmeládu můžeme vynechat). Přiklopíme, naneseme druhou polovinu krému, stěrkou hezky uhladíme a můžeme posypat nahrubo nasekanými jádry pistácií.

Hotový pistáciový dort dáme vychladit a můžeme podávat.

Líbí se vám "Pistáciový dort"?



Komentáře