Vyzkoušený recept na vynikající pistáciový dort, ve kterém použijeme opravdu pistácie skrz na skrz a ne pouze pistáciový puding.
75 minut, 1 dort (forma průměru 24 cm)
Ingredience
Celkem budeme potřeboval necelých 300 g jader pistácií natural (koupit zde).
Dortový korpus
- 100 g hrubě mletých jader pistácií natural
- 180 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 180 g másla
- 80 g bílé čokolády
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 150 ml zakysané smetany
Pistáciová náplň – krém
- 75 g mletých jader pistácií natural
- 350 g mascarpone
- 3,5 lžíce cukru moučka
- 200 ml smetany ke šlehání
Dozdobení dortu
- 300 g marmelády (podle chuti)
- 100 g nasekaných jader pistácií natural
Postup
Jádra pistácií pomeleme na jemnou moučku a promícháme s moukou, práškem do pečiva a sodou.
V kastrolu rozpustíme máslo, dáme stranou ze sporáku a přidáme bílou čokoládu, kterou v másle rozpustíme a důkladně promícháme.
V jiné míse ušleháme vejce s cukrem do pěny a k této přišleháme směs čokolády a másla, následně smetanu a nakonec sypkou pistáciovou směs. Mícháme pomalu, abychom nepřišli o pěnovou konzistenci těsta.
Těsto nalijeme do formy, kterou vymažeme máslem, nebo olejem a vysypeme hrubou moukou a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C po dobu cca 35 minut. Ke konci vyzkoušíme zapíchnutím špejle a pokud se těsto nelepí, máme dortový korpus hotový.
Pistáciový krém připravíme tak, že na jemno mleté pistácie promícháme s cukrem a vyšleháme spolu s mascarpone. Pak přidáme vychlazenou smetanu a došleháme na pevný pistáciový krém.
Pistáciový korpus rozřízneme na poloviny a na jednu polovinu rozetřeme marmeládu a na ni polovinu množství pistáciového krému (marmeládu můžeme vynechat). Přiklopíme, naneseme druhou polovinu krému, stěrkou hezky uhladíme a můžeme posypat nahrubo nasekanými jádry pistácií.
Hotový pistáciový dort dáme vychladit a můžeme podávat.