Vyzkoušený recept na vynikající bramboráky plněné masovou směsí, nebo kysaným zelím (s uzeninou). Záleží pouze na vás, s čím si bramboráky dopřejete.
40 minut, cca až 20 bramboráků
Ingredience
- 2,5 kg brambor
- 4 vejce
- 150 ml mléka (plnotučné)
- 6 – 8 stroužků česneku
- 1 rovná lžíce soli
- 1 rovná lžíce majoránky
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1/4 hrnku strouhanky
Postup
Brambory očistíme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k nim vejce, mléko, rozmačkané, nebo prolisované stroužky česneku, sůl, majoránku a hladkou mouku.
Vše spolu důkladně, nejlépe rukama promícháme, abychom získali těsto vhodné konzistence. Ani příliš husté, ani řídké. Pokud je potřeba zhustit, přidáme podle potřeby strouhanku, promícháme a necháme těsto 10 minut odstát.
Na pánvi si rozpálíme olej nebo sádlo. Lžící přidáváme na pánev těsto, zhruba 3 – 5 lžic těsta, ze kterého tvarujeme požadované placky, které smažíme po obou stranách dozlatova.
Hotové bramboráky dáváme stranou například na papírovou utěrku, abychom je zbavili oleje a následně naplnili připravenou masovou směsí, nebo zelím. Buď dáme náplň na polovinu bramboráku a přeložíme, nebo na celý a přikryjeme druhým bramborákem.
K bramborákům se skvěle hodí tatarská omáčka, nebo česnekový dip.
Bramboráky plněné kysaným zelím s uzeninou
Náplň
- 1/2 cibule
- 500 g kysaného zelí
- 150 g uzeniny, nebo uzeného masa (můžeme vynechat)
- sůl
- olej
Cibuli pokrájíme na drobno a osmahneme dozlatova i s uzeninou na troše oleje. Přidáme kysané zelí, osolíme, promícháme a dusíme zhruba 20 minut. Občas promícháme a podlijeme vodou podle potřeby.
Bramboráky plněné masovou směsí
Náplň
- 1 cibule
- 350 g vepřové plece
- sůl
- pepř
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce rajčatové omáčky, nebo kečupu
- podle chuti chilli
Cibuli pokrájíme na drobno a osmahneme dozlatova na troše oleje. Vepřové maso očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky a přidáme na pánev. Osolíme, opepříme, přidáme sójovku s kečupem, který může být ostrý, promícháme vše a podlijeme vodou tak, aby maso bylo zalité. Směs dusíme zhruba 30 minut za občasného promíchání, aby se maso nepřipálilo.