Vyzkoušený recept na přepuštěné máslo, po indicku známé také jako Ghí. Bude se nám hodit na přípravu dalších receptů díky své skvělé chuti.
15 minut, cca 200 g přepuštěného másla
Ingredience
- máslo 250 g
Z 1 kg másla získáme zhruba 800 g přepuštěného másla Ghí a trvá to cca hodinu. Přímou úměrou s množstvím másla roste i potřebný čas pro získání Ghí.
Postup
Máslo dáme do hrnce a na střední výkon sporáku rozpustíme. Pomalu máslo přivedeme k varu a když začne bublat, stáhneme výkon sporáku na minimum a udržujeme máslo tak, aby jen lehce pobublávalo.
Postupně by se měla na povrchu začít tvořit pěna a na dně usazovat sražená bílkovina. Necháme máslo pracovat, dokud neucítíme krásnou vůni a barva másla nebude zlatavá.
Posbíráme z povrchu pěnu a usazenin se zbavíme scezením přepuštěného másla přes plátýnko, nebo jemné sítko.
Necháme přepuštěné máslo vychladnout, aby nebylo horké a ještě jednou finálně scedíme přes cedník vyložený několika vrstvami gázy, případně přeloženým plátýnkem.
Hotové přepuštěné máslo skladujeme v čisté uzavřené sklenici na chladném a temném místě.