Vyzkoušený recept na vynikající ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší, které si zaručeně oblíbíte, protože chutná skvěle. Základem je dobré mleté maso.
80 minut, 4 porce
Ingredience
Směs mletého masa
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 rajčatový protlak (cca 80 g)
- 3 bobkové listy
- 500 ml hovězího vývaru
- 5 snítek čerstvého tymiánu (může být i sušený)
- 150 g sterilované kukuřice
- 150 g sterilovaného hrášku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Bramborová kaše
- 600 g brambor (varný typ C)
- 200 g smetany ke šlehání 33%
- 100 g másla
- sůl
Postup
Brambory oškrábeme, opláchneme a dáme vařit do osolené vody do měkka, zhruba 20 minut.
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a krátce osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev. Po pár minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Promícháme, krátce orestujeme a přidáme mleté maso. Směs restujeme zhruba 15 minut a mícháme, aby se netvořily hrudky.
Ke směsi následně přidáme rajčatový protlak, bobkový list, tymián, pepř a podle chuti osolíme. Podlijeme zhruba polovinou množství horkého vývaru a vaříme doměkka zhruba 30 minut. Podle potřeby podléváme vývarem.
K hotové masové směsi přidáme kukuřici s hráškem, promícháme a odstavíme ze sporáku.
Zbývá nám připravit bramborovou kaši. Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme máslo, smetanu a rozmixujeme na kaši. Podle chuti ještě osolíme a promícháme. Konzistence bramborové kaše by neměla být ani příliš hustá, ale ani tekutá.
Do zapékací mísy nebo pekáčku rozprostřeme masovou směs a pokryjeme ji bramborovou kaší tak, že ji dáme do cukrářského sáčku a uděláme vlnitou rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C (pod grilem) po dobu zhruba 25 minut. Bramborová kaše by měla být místy dozlatova.