Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší

Vyzkoušený recept na vynikající ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší, které si zaručeně oblíbíte, protože chutná skvěle. Základem je dobré mleté maso.

80 minut, 4 porce

Ingredience

Směs mletého masa

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 rajčatový protlak (cca 80 g)
  • 3 bobkové listy
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 5 snítek čerstvého tymiánu (může být i sušený)
  • 150 g sterilované kukuřice
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Bramborová kaše

  • 600 g brambor (varný typ C)
  • 200 g smetany ke šlehání 33%
  • 100 g másla
  • sůl

Postup

Brambory oškrábeme, opláchneme a dáme vařit do osolené vody do měkka, zhruba 20 minut.

Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a krátce osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev. Po pár minutách přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Promícháme, krátce orestujeme a přidáme mleté maso. Směs restujeme zhruba 15 minut a mícháme, aby se netvořily hrudky.

Ke směsi následně přidáme rajčatový protlak, bobkový list, tymián, pepř a podle chuti osolíme. Podlijeme zhruba polovinou množství horkého vývaru a vaříme doměkka zhruba 30 minut. Podle potřeby podléváme vývarem.

K hotové masové směsi přidáme kukuřici s hráškem, promícháme a odstavíme ze sporáku.

Zbývá nám připravit bramborovou kaši. Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme máslo, smetanu a rozmixujeme na kaši. Podle chuti ještě osolíme a promícháme. Konzistence bramborové kaše by neměla být ani příliš hustá, ale ani tekutá.

Do zapékací mísy nebo pekáčku rozprostřeme masovou směs a pokryjeme ji bramborovou kaší tak, že ji dáme do cukrářského sáčku a uděláme vlnitou rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše.

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C (pod grilem) po dobu zhruba 25 minut. Bramborová kaše by měla být místy dozlatova.

Líbí se vám "Ragú z mletého masa zapečené s bramborovou kaší"?



Komentáře