Vyzkoušený recept na vynikající domácí rajčatové pesto z čerstvých rajčat, které se pak skvěle hodí třeba při přípravě nějakých těstovin.
15 minut
Ingredience
- 1 hrstka piniových oříšků
- 500 g zralých rajčat
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 3 – 4 stroužky česneku
- 150 g strouhaného parmezánu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup
Nejprve si na pánvi krátce opražíme jádra pinií, dáme z pánve stranou a když vychladnou, tak je v mixéru rozmixujeme na jemno a dáme do mísy.
Rajčata v celku ponoříme zhruba na dvě minuty do horké vody, vytáhneme je a zbavíme slupek. Nasekáme je, nebo krátce rozmixujeme v mixéru a přidáme do mísy.
Do hmoždíře dáme bazalku se stroužky česneku a rozdrtíme. Případně můžeme krátce rozmixovat v mixéru. Pokud ano, uděláme to ještě před mixováním rajčat.
Opět dáme do mísy, přidáme nastrouhaný parmezán, trochu olivového oleje, dochutíme solí, pepřem a vše v míse důkladně promícháme.
Rajčatové pesto se dá případně udělat také ze sušených rajčat, ale z čerstvých je podle mě lepší.