Vyzkoušený recept na domácí rybízovou marmeládu jako od babičky z červeného nebo černého rybízu. Vynikající na snídani, ale i na pečení.
45 minut
Ingredience
- 1 kg červeného nebo černého rybízu (šťávy po prolisování)
- 700 g cukru krupice
Postup
Rybíz očistíme od stonků, opláchneme a prolisujeme. Vylisovanou rybízovou šťávu dáme dostatečně velkého hrnce.
Zahříváme a za neustálého míchání odpaříme zhruba třetinu objemu. Když ji přivedeme k varu, přidáme čtvrtinu množství cukru, tedy cca 150 g a vaříme zhruba 6 minut, během kterých postupně přidáváme zbývající cukr.
Když přidáme všechen cukr a uplyne těch zhruba 6 minut vaření, povaříme ještě další 4 minuty a máme hotovo.
Domácí rybízovou marmeládu hned naléváme do připravených, důkladně vyčištěných sklenic, uzavřeme a otočíme na chvíli dnem vzhůru.