Vyzkoušený recept na domácí sekanou z mletého masa, která je jako od babičky. Kvalitní mleté maso je rozhodující ingrediencí.
90 minut, až 6 porcí
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 150 ml černého piva
- 120 g bílého pečiva
- 250 ml mléka
- 1 kg mletého masa (500 g vepřového a 500 g hovězího masa)
- 2 – 3 vejce (podle velikosti)
- 1,5 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžíce sušené majoránky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl
- pepř
- 150 g anglické slaniny
Postup
V pánvi rozehřejeme trochu oleje a osmahneme nadrobno nakrájenou nebo nasekanou cibulku a nadrobno nasekané stroužky česneku. K ní po chvíli přidáme na malé kostičky nakrájenou papriku a orestujeme do měkka.
Když je zelenina měkká, přidáme černé pivo a to necháme téměř vyvařit. Pak pánev odstavíme a necháme zchladnout.
Bílé pečivo (rohlíky, housky, veku) nejlépe z předchozího dne, nebo i dva dny staré, nakrájíme na kostičky, dáme do mísy a zalijeme postupně mlékem, aby se vsáklo.
K pečivu přidáme do mísy zeleninovou směs z pánve, mleté maso, vejce, worcesterovou omáčku, majoránku a petrželku. Podle chuti osolíme a opepříme. Vše společně důkladně promícháme.
Pekáč, nebo plech vyložíme plátky slaniny a ze směsi na sekanou vytvarujeme namočenýma rukama šišku požadované velikosti. Někdo dělá jednu, někdo dvě menší. Šišky sekané položíme na slaninu a plátky slaniny položíme také na šišku tak, aby se slanina vždy trochu překrývala.
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme zhruba 50 minut.